Ставчанська громада
Чернівецька область, Чернівецький район

Що таке додаткові витрати на утримання дитини? І як їх стягнути?

Дата: 10.06.2020 12:23
Кількість переглядів: 2944

Дуже часто до Кіцманського бюро правової допомоги звертаються матері,  та батьки, на утриманні яких перебувають діти про те, що чули про можливість стягнення додаткових витрат на дитину. Здавалося б, все чудово: стягнули аліменти і є можливість стягувати ще й додаткові витрати, адже витрати чималі.

Однак, помилковим є твердження про те, що додаткові витрати на дитину включають витрати на одяг, навчання, розваги, відпочинок тощо.

Відповідно до положень статті 185 Сімейного кодексу України, батько зобов’язаний приймати участь у додаткових витратах на свою дитину, якщо це обумовлено розвитком її здібностей, хворобою тощо. Цей перелік не є вичерпним — сюди входять усі потреби дитини, які не покриваються аліментами на її утримання. Розмір додаткових витрат встановлюється рішенням місцевого суду за позовом матері. При цьому повинні враховуватися всі обставини, які мають суттєве значення для визначення суми стягнення. На практиці суди зобов’язують батька компенсувати половину витрат, які понесла мати, якщо вона зможе довести їх необхідність і підтвердити це документально.

Додаткові витрати на дитину можуть сплачуватися наперед, або вони покриваються після їх фактичного понесення. Конкретна форма залежить від наявних документів — чеків, квитанцій, актів виконаних робіт, рекомендацій чи діагнозів тощо. При цьому стягнення грошових коштів може відбуватися разово, з певною періодичністю або постійно (до досягнення дитиною повноліття). Спосіб участі батька в додаткових витратах визначається, наприклад, таким чином. Якщо мова йде про відвідування дитячого садку, фінансування здійснюється періодично. Коли дитина захворіла, оплата її лікування зазвичай відбувається на протязі певного часу, згідно рекомендації лікаря.

Виходячи з норм ст.185 СК України, додатковими витратами, які підлягають стягненню є:

  • Періодичні витрати на лікування дитини (в тому числі на оздоровлення).
  • Систематичні витрати, понесені у зв’язку з постійною хворобою дитини, фізичними травмами .
  • Витрати на гуртки, заняття, які розвивають конкретні здібності дитини.

Додаткові витрати на утримання дитини може стягнути лише той з батьків, з ким проживає дитина. Стягуючи додаткові витрати матір/батько повинні довести наявність таких витрат відповідними чеками, квитанціями (не забувайте про те, що кожна сторона в суді повинна довести те, на що вона посилається).

Відповідно до Постанови Пленуму ВСУ №3 від 15.05.2006 р. «Про застосування судами окремих норм Сімейного кодексу України при розгляді справ щодо батьківства, материнства та стягнення аліментів» для стягнення додаткових витрат, викликаних  особливими обставинами, можна притягнути лише батьків. У цих випадках ідеться про фактично зазнані або  передбачувані  витрати, тому їх необхідно визначати у твердій грошовій сумі.

При одночасному розгляді вимог про стягнення аліментів і додаткових витрат, їх має бути визначено у рішенні окремо.

Сума, яка підлягає стягненню за додаткові витрати на утримання дитини залежить від суми витрат, які підтверджені в суді чеками.

Відповідно до СК України батьки зобов’язані утримувати своїх дітей у рівних частках. Тому, стягуючи додаткові витрати на утримання дитини, Ви повинні розраховувати на те, що від витраченої суми суд стягне з батька/матері дитини лише половину.

Варто пам’ятати, що додаткові витрати на дитину стягуються разово або періодично. Як разовий платіж стягуються понесені витрати на лікування та розвиток здібностей дитини. При кожних наступних витратах на лікування Вам потрібно буде знову звертатися в суд з позовом про стягнення додаткових витрат.

Суд може зобов’язати батька/матір сплачувати кошти на додаткові витрати щомісячно, щоквартально тощо.

Відповідно до п. 3 ч. 1 статті 5 Закону України «Про судовий збір» – від сплати судового збору під час розгляду справи в усіх судових інстанціях звільняються: позивачі – у справах про стягнення аліментів, збільшення їх розміру, оплату додаткових витрат на дитину, стягнення неустойки (пені) за прострочення сплати аліментів, індексацію аліментів чи зміну способу їх стягнення, а також заявники у разі подання заяви щодо видачі судового наказу про стягнення аліментів

Тобто, за подання такого позову судовий збір не сплачується.

Для того, аби стягнути додаткові витрати на утримання дитини Вам необхідно:

  1. Отримати рішення про стягнення аліментів на дитину.
  2. Зібрати квитанції на усі додаткові витрати.
  3. Подати до суду позов про стягнення додаткових витрат на утримання дитини.

Відповідно до норм СК України додаткові витрати стягуються на неповнолітніх дітей. Можливість стягнення додаткових витрат на повнолітніх доньку/сина законодавством не передбачена.

Проте, аналіз судової практики, зокрема Постанов ВСУ, дає можливість стверджувати, що додаткові витрати на повнолітніх дітей не стягуються. Суди зобов’язані враховувати додаткові витрати на повнолітніх доньку/сина при стягненні аліментів.

Пам’ятайте, що карантин — це не перешкода для отримання правової допомоги від держави. Тому завжди будемо раді відповісти на Ваші запитання за  телефоном: 2-10-38, (066) 062-63-35, (095) 63-69-522. Крім того, можна зателефонувати через систему інтернет – спілкування «Скайп» набравши «Кіцманське бюро правової допомоги»  щоденно з 9.00 до 18.00 год. (крім вихідних та святкових днів). Також консультацію Ви зможете отримати, написавши на нашу електронну пошту  kitsmanske@legalaid.cv.ua.

Детальну інформацію з питань, пов’язаних з отриманням безоплатної правової допомоги, можна отримати за єдиним номером цілодобової телефонної лінії безоплатної правової допомоги – 0 800 213 103. 

 


Фото без опису


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Форма подання електронного звернення


Авторизація в системі електронних звернень

Авторизація в системі електронних петицій

Ще не зареєстровані? Реєстрація

Реєстрація в системі електронних петицій


Буде надіслано електронний лист із підтвердженням

Потребує підтвердження через SMS


Вже зареєстровані? Увійти

Відновлення забутого пароля

Згадали авторизаційні дані? Авторизуйтесь